zondag 7 juli 2013

Open/Close

Open/Close.

Een term welke je vaak zal kunnen tegenkomen in allerlei engelstalige publicaties betreffende vechtsporten. Wat betekent dit nu voor het beoefenen van aikido. Open en dicht kan op verscheidene manieren worden besproken.

 

In mijn optiek is er een oefening in aikido welke de 3 principes van Open/Close het beste laat zien en voelen. Dit betekent wel dat vele andere oefeningen afgeleid zijn van deze principes. De oefening waarover ik het zal hebben is gyaku hanmi kokyo nage. Ook wel sokomen irimi nage genoemd.

Het is de oefening welke Yamashima sensei zeer veelvuldig en langdurig laat beoefenen tijdens zijn stages.

In de volgende clip zal je enige voorbeelden zien van het gebruik van het Open/Close principe. In dit geval morote dori.

 

 

Welke 3 principes liggen er verscholen in deze ogenschijnlijke simpele techniek.

 

Allereerst is er het uitnodigen van uke door de draaiing van de lengte-as(Open) en het omkeren van deze draaing van de ruggegraat(Close). Dit gaat in combinatie met de hand en armbewegingen.

Als tweede is nauwelijks waarneembaar dat dit een kokyo variatie is. Open en Close heeft dus betrekking op het subtiele beheersen dan het inademen(Open) en uitademen(Close).

Als laatse zie je dat er bijna geen geforceerde spierkracht gebruikt wordt. Dit kan alleen door het gebruik van de veerkracht van de weefsels als een veer. Het indrukken is Close, het loslaten( dus geen geforceerde worp) is Open.

 

Als we de beweging in twee delen splitsen gebeurt het volgende :

1. Open: ruggegraat draaing

Open: inademing( buik)

Close: indrukken weefsel als veer

 

2. Close: ruggegraat draait terug, richting partner

Close: uitademing( buik)

Open: het loslaten van de veer

 

Uiteraard is dit een simpele voorstelling van zaken. De veelvuldige beoefening van deze specifieke beweging zal het leren en voelen van aikido bewegingen bevorderen. In de video zie je dan ook dat Yamashima sensei speelt met het moment van Open en Close. Dit heeft te maken met timing en aanvoelen van de kracht van de partner.

 

Quote van de dag:

" Don't use force, use mind". Tai chi gezegde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten