donderdag 27 juni 2013

Natural movement

Natuurlijke beweging.

Door het beoefenen van aikido gedurende de afgelopen 13 à 14 jaar ben ik gefascineerd geraakt door het bewegen van het menselijk lichaam. Waar mijn aandacht de laatste jaren naar uit gaat is het zogenaamde natuurlijke bewegen. Aikido bestaat uit " natuurlijke bewegingen".

Waarom voelt het dan zo vaak moeilijk en geforceerd aan? 

Allereerst zal men moeten onderzoeken wat nu een natuurlijke beweging omvat. Zoals ik het nu begrijp is een beweging welke volgens de anatomie van het bewegingsapparaat zich voltrekt een natuurlijke. Bijvoorbeeld het kniegewricht is zo ontworpen dat het voornamelijk een scharniergewricht is. Dit betekent dat draaiingen en overstrekkingen slecht worden getolereerd en mogelijk blessures tot gevolg heeft. Ook zal een onnatuurlijke beweging meer energie kosten en niet " goed" aanvoelen.

Al het bewegen van het menselijk lichaam als geheel,en de afzonderlijke gewrichten als onderdeel daarvan, heeft 1 manier waarop dit optimaal functioneert. Zoals in de volgende clip van Fong Ha benoemt hij dit als " EFFORTLESS"


 

Mijn idee  van trainen is om de oefeningen uit te voeren,en het lichaam te laten experimenteren op welke wijze de bewegingen als natuurlijk worden ervaren. Dit betekent dat in sommige gevallen een oefening zich schijnbaar moeiteloos voltrekt. Dit is dan een ervaring welke in de volgende trainingen weer herkend zal worden.

 Het leren zal zich dan niet voltrekken vanuit exameneisen of geforceerde bewegingen maar vanuit eenieder persoonlijk en met name zijn/haar lichaam. Dit lijkt in strijd met hoe meestal Aikido wordt onderwezen. Doe dit, sta zo etc. Uiteraard zijn er verscheidene manieren om zaken te onderwijzen en/of aan te leren!

 

Mijns inziens moeten we meer vertrouwen op het natuurlijke leervermogen wat ons lichaam bezit. Hoe hebben we als kind leren lopen? Niet dmv uitgebreide instructies maar door " vallen en opstaan".

 

Youtube video is van Yamashima sensei. In mijn optiek 1 van de leraren welke natuurlijke beweging zeer duidelijk vertaalt in zijn aikido.

 

 


Quote van de dag:

"Always have a beginner's mind" (Shoshin). Gezegde uit het Zen Boedhisme

Geen opmerkingen:

Een reactie posten