zondag 21 juli 2013

Weerstand en tenkan

Aikido heeft in mijn optiek een aantal mogelijkheden betreffende het omgaan met weerstand. Weerstand wordt tijdens het trainen meestal beoefend dmv een polsgreep. Gyaku hanmi is hiervoor het meest geschikt. Deze oefening dient dus niet gezien te worden als een praktische aanval maar als een oefenmethode welke het omgaan met weerstand als hoofddoel heeft.

 

In het algemeen kan men stellen dat aikido zoals het hedendaags beoefend wordt geen methode is om te "vechten". Het bestuderen van de relatie tussen 2 personen kan dmv aikido technieken veilig en prettig worden bestudeerd. Vanuit mijn eigen ervaring merk ik dat hoe minder je met "vechten en strijd" bezig bent, dit de beoefening van aikido verandert en m.i. verbetert.

 

Het omgaan met weerstand kan dus beoefend worden dmv een oefening welke vele sensei gebruiken om hun lessen mee te beginnen. Dit heeft een duidelijke reden. De ogenschijnlijke simpele bewegingen bevatten zeer veel principes.

 

Schematisch stel ik het mezelf als volgt voor:

 

BIJ WEERSTAND: 3 keuzes of een combinatie van alle !!

 

1. Maak "centre to centre"contact en beweeg als 1 geheel

2. "Relax completely"

3. Behoud " point of contact", maar beweeg de rest van je lichaam.

 

Als voorbeeld van methode 1." Center to centre" wil ik de volgende sensei benoemen

Saito, Fujita en Ikeda. Deze personen maken eerst contact alvorens zij de rest van de bewegingen uitvoeren. Ziehier de volgende clips:

 

Als voorbeeld van 2(relax completely) en 3(move body) zou ik graag deze clip laten zien van Endo sensei.

 

 

Al deze clips bevatten de principes welke kunnen worden toegepast op de "simpele" oefening gyaku hanmi katate dori tenkan.

 

 

Dus behandel deze oefening als een studiemethode welke het omgaan met weerstand tracht te verduidelijken.

 

Quote van de dag: " Move centre, not hands ". Yamashima sensei zomerschool Castricum 2013

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten