zondag 29 september 2013

Balance and kuzushi

In balans. Wat betekent dit nu eigenlijk?

 

Geestelijk in balans zou kunnen betekenen dat je jezelf ontspannen voelt, niet boos en/ of gefrustreerd bent. Ook angstgevoelens behoren niet tot het ideaalbeeld wat men zich zal voorstellen als men zich geestelijk in balans acht. Een bekende methode om geestelijk in balans te geraken is zittende meditatie, oftewel het beoefenen van zazen. Het moeilijke is uiteraard om deze geestetoestand te bewaren gedurende de dagelijkse beslommeringen of in tijden van stress. Een voorwaarde voor het beoefenen van aikido is het creëren en handhaven van een rustige en ontspannen toestand van de geest. Ook kan het zo zijn dat gedurende het beoefenen van aikido je in zo'n gewenste toestand terecht komt.

 

Lichamelijk in balans is een duidelijker verhaal. Oftewel je bent in balans of niet. Als studiemateriaal voor het balans vraagstuk ben ik op zoek gegaan naar video's betreffende verschillende vechtsporten welke worpen en balansverstoringen gebruiken. Als voorbeelden wil ik noemen: Judo, worstelen, sambo, mma.

 

Allereerst een youtube filmpje mbt kuzushi.

 

Tijdens alle worpen van verschillende vechtsporten zijn verscheidene principes de reden van het slagen van een techniek. Uiteraard is timing de definitieve factor. Op het juiste moment toepassen van de juiste techniek. Dus mocht je jezelf weer eens een keer op youtube bevinden en allerlei worpen van " andere" vechtsporten bekijken probeer de principes te ontdekken welke de worpen mogelijk maken. Grote kans dat deze principes ook toepasbaar zijn in je aikido training.

 

Youtube filmpje van de dag. Tissier sensei laat een manier van bewegen zien welke in aikido zeer doeltreffend kan zijn.

 

Quote van de dag:

"Don't imitate but innovate"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten