zondag 13 oktober 2013

Shoulder, hip, ankle.

Welke gewrichten zijn belangrijk in aikido?

Zoals de titel al doet vermoeden gaat het deze keer over de volgende 3 gewrichten: schouder, heup en enkel. Deze 3 onderdelen van het menselijk lichaam zijn in staat om ronde bewegingen te maken. Schouder en heup kun je beschouwen als kogelgewrichten. De kop draait in de kom en de enkel is flexibel genoeg om ronde bewegingen mogelijk te maken.

 

Tijdens het verwerken van krachten van buitenaf zijn deze gewrichten belangrijk. Schematisch zou je het lichaam als volgt kunnen voorstellen.

 

De 3 genoemde gewrichten bevinden zich in deze positie boven elkaar en kunnen door oefeningen met elkaar in verband worden gebracht. De ronde bewegingen die gemaakt kunnen worden zijn uiteraard in 3 richtingen te maken. Dit zorgt ervoor dat er spiraalvormige bewegingen mogelijk zijn.

Wat verder opvalt aan de tekening is dat elk afzonderlijk heupgewricht bestaat uit 2 cirkelvormige bewegingsrichtingen. Aan de hand van de volgende tekening zal ik laten zien wat er gebeurt bij het verwerken van krachten van buitenaf.

 

Als het gewicht op 1 been rust, zoals in bovenstaande tekening, is er een duidelijke lijn tussen de aarde (ground) en, in dit geval, de hand (point of contact). Deze rode lijn passeert 3 stations. Schouder, heup en enkel. In elk van deze 3 stations kan de kracht worden beïnvloed. De kracht kan een andere richting worden gegeven of de stations kunnen zich totaal ontspannen in een korte tijd. Het heupgewricht zorgt ervoor dat de kracht kan worden verplaatst van de ene naar de andere hand. Vergelijk dus de groene en rode route. Je kunt hier zo bedreven in raken dat op elk moment de kracht kan worden gewisseld. Ikkyo is hier uitstekend geschikt voor om mee te oefenen. In actie te zien in video min. 12:38-14:07


Er zijn vele oefeningen te bedenken welke de ronde bewegingen en/of totaal ontspannen van de 3 stations als doel hebben. Te denken valt aan roteren van de gewrichten in alle richtingen in grote of zeer kleine bewegingen. Het ontspannen van de gewrichten is zeer goed te beoefenen tijdens de lijkhouding afkomstig vanuit yoga.

 

Richt de aandacht op deze 3 paar gewrichten en je vooruitgang in het verwerken van krachten van buitenaf zal aanzienlijk toenemen.

 

 

Youtube clip van de dag gaat over musubi, het maken van contact met je partner.

 

Quote van de dag: "hand, taille, voet". Bewegingsvolgorde tijdens het beoefenen van Wu stijl taichi.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten