woensdag 5 juni 2013

Aan/ Uit principe

Een leerling van Yamaguchi sensei, Endo sensei is 1 van mijn favoriete sensei's. Zijn aikido wordt gekenmerkt door het aanvoelen van zijn partner. Als er een moment is waarop er weerstand gevoeld wordt, ontspant hij kort maar volledig waardoor er een nieuwe situatie ontstaat. Dit noem ik het "Aan/ Uit" principe.

Ik stel me voor dat er een lichtknop wordt ingedrukt waardoor de stroom voor een kort moment wordt gestopt. Een totale relaxatie van de spieren en pezen is dan het gevolg. De agressor verliest heel even de controle en op dat moment wordt een techniek " geboren". Deze manier van trainen geeft een ander resultaat dan de traditionele aikido lessen waarbij vaak een techniek vooropstaat en dient te worden geoefend. Vaak ontstaan er spontane maar effectieve bewegingen om met de kracht/ energie van de partner om te gaan. Hierbij een clip van Endo sensei.

 



 

Graag wil ik het ook hebben over de manieren waarop het menselijk lichaam zich kan verplaatsen dmv de benen en voeten. In het Japans heet dit voetenwerk ashi sabaki. Als we het lichaam beschouwen als een bal met ruggegraat en armen en benen ziet dit er als volgt uit:

De "bal" heeft allerlei benamingen zoals Dantien, Hara, Seika Tanden, zwaartepunt, Centrum, etc. Voor het begrip van het verplaatsen van het lichaam is dit niet van belang. Welke richtingen kan de bal in het 3D vlak hebben?

Allereerst hebben we de horizontale verplaatsingen. Lopen, stappen en "shifting" (de voeten staan vast, de bal beweegt door verplaatsen gewicht van voorste en achterste voet ). Fig.A



De bal beweegt in het verticale vlak. Dus richting aarde(omlaag) of hemel( omhoog). Fig B.

Springen of op de knieƫn gaan zitten bv.


 



Dan hebben we nog het draaien van de bal. Voorkant wordt achterkant. Oftewel het omkeren van het lichaam door draaien van de as( ruggegraat). Fig.C

 



Al deze verplaatsingen mbv onderste ledematen hebben Japanse namen welke ik volgende keer zal behandelen.
 
Youtube clip van de dag is van Hiroshi Ikeda. Het verklaart het begrip Eenheid oftewel Unity.


 

Quote van de dag:

"Use your arms like antenna's". Yamashima sensei ( zomerschool 2013 in Castricum aanwezig !)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten