dinsdag 11 juni 2013

Luisteren

Luisteren.
Wat is nou luisteren? Listening energy is een term uit ondermeer de Chinese interne krijgskunst Tai Chi Chuan. In een gesprek tussen twee mensen is er 1 die luistert,en de ander die praat. In een fysieke relatie zou je dit kunnen vertalen als het kunnen interpreteren van de bewegingen van je partner. In judo, worstelen, brazilian Jijitsu en ook aikido is het " luisteren" naar je partner mogelijk nog belangrijker dan het kunnen uitvoeren van allerhande technieken.

Hoe kan je beter worden in het luisteren? Allereerst om goed te kunnen luisteren moet jezelf stil zijn. Dit betekent in een gesprek dat je niet zelf gaat praten of gaat in en aanvullen wat de ander zegt of gaat zeggen. In een fysieke relatie betekent dit dat jezelf geen initiatief neemt maar luistert naar wat de ander wil gaan doen. In aikido is er een oefening welke daar uitermate geschikt voor is. Suwariwaza kokyo ho. Met deze oefening alleen kun je vele aikido lessen vullen. Jammer genoeg wordt deze oefening vaak bewaard voor de laatste paar minuten van een reguliere les. Mijns inziens zit in deze oefening veel, zoniet alles wat het luisteren kan verbeteren.

Om zelf goed te kunnen luisteren zou je de volgende oefeningen kunnen proberen:
Yoga: "de lijkhouding"
I-chuan : Zhan zhuang Chikung
Tai chi : pushing hands oefeningen
Zen boedhisme : Zazen

Goed luisteren vereist: Stilte (fysiek en mentaal)
                                     Balans (elke afwijking van evenwicht wordt gevoeld)
                                     Gedachten niet in het verleden of de toekomst, maar NU.
                                     Geen ego, geen gedachten aam winst of verlies. ( Mushin ).
                                     De hoogst mogelijke sensitiviteit.

Dus voor een volgende training zou je Suwariwaza kokyo ho kunnen benutten voor het oefenen in het LUISTEREN in plaats van het forceren of opdringen van technieken welke over het algemeen door de partner worden gedwarsboomd.

Als je een partner treft in een fysieke relatie die het luisteren beter beheerst dan jezelf zullen al je acties tevergeefs zijn daar de ander "weet" wat je van plan bent.

Als voorbeeld wil ik een grootheid uit de wereld van het Brazilian Jijitsu voorstellen. Dit is een clip van Marcelo Garcia. Zijn theorie bestaat eruit dat hij de tegenstander altijd een stap voor is door beter te luisteren en aanvallen te doen welke een tegenreactie uitlokken waarop hij dan anticipeert. Hierdoor speelt de tegenstander niet zijn eigen spel maar is als een marionet aan een touwtje.
Wat mij opvalt aan deze video dat je niet het idee hebt dat de bewegingen hem moeite kosten. Zijn gezicht en lichaam verraden geen overmatige spanning of agressie. Ook tijdens het beoefenen van aikido is dit iets om van te leren. Niet willen winnen, gooien of " dwingen". Maar luisteren naar wat er is en daar mee omgaan.

Youtube filmpje van de dag is een video van Tissier sensei. Een leerling van Yamaguchi sensei uit Frankrijk. Mogelijk een van de bekendere sensei uit Europa en ook in Nederland populair.

Quote van de dag:
" Know yourself, know your enemy. A thousand wars, a thousand victories ". Taichi gezegde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten