maandag 3 juni 2013

Fujita sensei 4 "steps"


Hoi allen,

Vandaag wil ik de volgende onderwerpen behandelen. Allereerst zal ik de 4 basis taisabaki bewegingen van Fujita sensei proberen te verduidelijken. Youtube filmpje van de dag zal ik besteden aan Yamaguchi sensei en uiteraard een quote van de dag. Daar gaat ie dan.

 

Eerst een nieuw filmpje van "Fujita sensei in action"

 

In het boek van Fujita sensei Aikido keiko ho staan de 4 steps van Fujita sensei vermeld. Allereerst wordt uitgelegd dat de fundamenten van Budo zijn te herleiden tot

1. Shisei = Houding. 

 2. Taisabaki = Beweging 

 3. Giho = Techniek

Deze 4 taisabaki worden over het algemeen geoefend vanuit Gyaku Hanmi. In de video zijn ze in de volgende volgorde te zien:

- soto tenkan = draai aan de buitenkant van uke

- uchi irimi = voorste been instap aan de binnenkant van uke

- soto irimi = voorste been instap aan de buitenkant van uke ( in de video gevolgd door een kaiten beweging)

- uchi kaiten = achterste been instap en draai aan de binnenkant van uke

 

Deze oefeningen zijn zeer belangrijk voor het oefenen van de correcte houding ( hanmi) in beweging. De taisabaki van Fujita sensei zijn zogenaamde " Big Centre Movements". Dit betekent dat het zwaartepunt van het lichaam ( hara ) in zijn geheel wordt verplaatst. In dit geval in horizontale richting en met eventuele draaing. Fujita sensei is een voorstander van " irimi " lichaamsverplaatsingen. Het ingaan naar de partner met 1 stap.

Het volgende filmpje ter illustratie van een sensei die vaak " Small Centre Movements " gebruikt. Dit zijn interne draaingen van de heupgewrichten welke met handbewegingen worden geuit. Het volgende clipje is Yamaguchi sensei.

Een leerling van Yamaguchi sensei zal komende zomerschool in Castricum aanwezig zijn nl. Yamashima sensei.

Quote van de dag:

" If your hands are heavy, your centre will turn naturally". (Yamashima sensei)


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten