vrijdag 7 juni 2013

Practice, study, contemplate

Hoe leert men over het algemeen een nieuwe vaardigheid?

Deze vraag stel ik mezelf regelmatig. Of het nou gaat over het bespelen van een instrument, een sportieve aangelegenheid of welke activiteit dan ook. Kinderen leren door te DOEN. Volwassenen leren over het algemeen door zaken te bestuderen. Peter Ralston is een auteur van verscheidene boeken betreffende martial arts en aanverwante zaken. In een boek van deze auteur las ik het volgende:

 

PRACTICE, STUDY, CONTEMPLATE

Hoe deze methode toe te passen op het " leren" van Aikido?

 

PRACTICE

Allereerst is aikido een bewegingskunst welke beoefend moet worden. Dit betekent dat er met regelmaat in de dojo met partners zal moeten getraind. Maar hiermee train je maar weinig uren in de week daar er een maximum aan te volgen lessen is. Oefenen zal daarom ook alleen dienen te gebeuren. Solo oefeningen om je lichaam te trainen in datgene wat je denkt te willen bereiken. Dan zijn er nog oefeningen welke de geest trainen. Te denken valt aan meditatie, visualisatie oefeningen. Ook ademhalingsoefeningen horen tot de mogelijkheden. Dit brengt ons bij het volgende punt:

 

STUDY

 

Om jezelf te bekwamen in een kunstvorm of activiteit zal het zeker bevorderlijk zijn om zaken te bestuderen. Hierbij valt te denken aan video, boeken, internet sites, workshops, televisieprogramma's, etc. In het geval van aikido merk ik dat door het bestuderen van andere martial arts of bewegingsactiviteiten ( sport, dans, dagelijkse bewegingen lopen/ staan/ liggen) er een wereld van informatie vrijkomt welke is toe te passen tijdens aikido training. In komende blogs zal ik dieper ingaan welke bronnen ik zeer interessant vind om te bestuderen. Als voorbeeld wil ik een video laten zien van het russische Systema.

 

Dit als voorbeeld dat je jezelf niet moet beperken tot je eigen "stijl" .Wees "open minded". Overal en op elk moment en van iedereen valt er wat te leren. Dus bestudeer zoveel mogelijk.

Tijdens je studie en practische beoefening van je activitetit zullen er mogelijk juist meer vragen op komen dan er antwoorden worden gegeven. Dit brengt ons bij het volgende punt:

 

CONTEMPLATE

 

Het nadenken of beschouwen van hetgene wat je wil leren. Het is een manier van eerlijk beoordelen wat je wilt leren en hoe dit te bereiken. Dit vereist intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook enige nieuwsgierigheid naar de werking van bepaalde zaken is een voordeel.

 

Een simpel voorbeeld.

Stel je wilt de aikido worp shiho nage leren. Allereerst zal je in de dojo met een partner gaan oefenen. Voorts kan je de beweging leren van je sensei. Kijken, luisteren, voelen. Een solovorm ( schaduwboksen) kan ook gedaan worden. Alle informatie over shiho nage wordt opgezocht en bestudeerd. Video, theorie, boeken, etc. Dan kun je gaan nadenken over het hoe en waarom en wanneer van de techniek. Uiteindelijk zal alle tijd en energie zich vertalen in een leercurve welke zal stijgen.

Uiteraard is dit een proces wat alsmaar voort duurt en waar veel geduld voor nodig is. Je bent daarom nooit uitgeleerd. Je blijft een student.

 

 

Dus samenvattend:

 

PRACTICE, STUDY, CONTEMPLATE

 

Video van de dag

Wu stijl taichi meester Ma jiang bao. Een zeer bekende tai chi meester wonende in Rotterdam!!

 

Laat je verbazen door alle mogelijkheden welke er zijn op gebieden, waar je misschien niet aan gedacht zou hebben!

 

Quote van de dag:

" Flow with the go ". Rickson Gracie. ( Brazilian Jiujitsu)

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten